Richard Stark (oikea nimi: Donald E. Westale): Pankaa Parker lautoihin (Rautaiset kirjat #11 (1973))
Kirja:
Kenellekään ei ole ollut vuosiin salaisuus, että Westlake on kirjoittanut nipun todella rajuja ja kovaksi keitettyjä kirjoja salanimellä Richard Stark.
Itse en ole koskaan ollut oikein kovasti innostunut Westlaken Parker-kirjoista vaikka kovasti olen miehen Dortmunder-kirjoista tykännytkin (unohtamatta myöskään Westlaken ensimmäistä kirjaa "Olen palkattu murhaaja" joka ilmestyi Ässä-sarja kakkosen ensimmäisenä kirjana.
Jotenkin näissä Parkereissa tuo kovuus on niin päälle liimattua ja Parkerin kusipäisyys niin sosiopaattisen kusipäistä. Tässä ensimmäisessä kirjassa välillisesti tuottaa kostoa hakiessaan vaimonsa kuoleman sekä kuristaa nipun ihmisiä hengiltä. Toisaalta, kosto on aina kovaa ja ehkä myös Parkerin kohdalla oikeutettua, mutta silti…. tylyä ja kylmää ilman ensimmäistäkään inhimillistä tunnetta.
Kaikesta huolimatta, ei tämä kuitenkaan läpipasko ole. Kyllä tämän luki, mutta missään vaiheessa ei kuitenkaan ahmimisreaktiota tullut.
En kyllä heittämällä muita, että olenko enemmän tykännyt muista Parkereista. Tämähän vasta oli ensimmäinen.
Joku näemmä lyönyt kirjaa haarukalla ja kovaa. Nelipiikkinen levistys loppui vasta sivulla 36.
Lisäksi, siihen nähden, että kirja on Otavan julkaisema, on siinä monia kummallisuuksia. Esim. useilla sivuilla on mystinen numero 7 rivin päässä.
Propsit siitä, että Parkerille ei ikuna anneta etunimeä. Tyylikästä.
Suomennos: Joko suomentaja Jyrki Lindström käänsi kirjan runollisella ja monimutkaisella suomella tai sitten alkuteos on kirjoitettu silleen, mutta kyllä osasi olla monimutkaisia lauserakentaja siellä täällä. Jotkut lauseet vaativat useamman lukukerran, ennen kuin aukenivat. Häiritsi pikkuisen.
Samalla tavalla kuin häiritsi se, että rahasta käytettiin ilmaisua "höynä". Minulle sanalla "höynä" on ollut täysin eri merkitys. Tai ehkä 70-luvun alussa "höynä" oli raha. Lisäksi epäilyttävät kirjasta löytyvät kummallisuudet: Vaatekappale nimeltä "liehuva muu-muu" , "kytällä" oleminen (tarkoittaen vahtimista) ja "suoristautui leinisesti".
Kansi: Todella huono kansi. Mitä ihmisvittua tuossa tapahtuu? Nainen ähkäisten ampuu, takanaan mies ratti sekä ase kädessä. Ja miehen edessä on…. maailman suurin avoauton tuulilasi, jossa ratti on kiinni? Nyt kyllä on pieni Timo hämmentynyt.
Alareunassa teksti "Tyttö painoi liipasinta ja vatsaan osunut isku veti hänestä pois ilman ja tajunnan." Itseäänkö se nainen ampui?
Ruma kuva, oikein epäonnistunut kansi. Yksi hymypallo väheni ihan tuosta kannesta.
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää