Brad Latham: Kullattu kanarianlintu (Viihdeviikarit Action - Hook #1 (1990))
Kirja:
Hook sarjaa julkaistiin Amerikan ihmemaassa 5 osaa. Suomessa saatiin ulos 3 osaa eikä niitäkään alkuperäistä järjestystä noudattelevassa järjestyksessä. Suomessa julkaistiin, ilmestymisjärjestyksessä, osat 1, 4 ja 2.
Tapahtumapaikkana on New York ja vuosi 1938. Toisen maailmansodan uhasta ei edes kuiskata, mutta takaumia päähenkilö Hookilla on Ensimmäisestä maailmansodasta. Mainio yksityiskohta.
Päähenkilö on siis vakuutusetsivä. Tämä on toinen aika lyhyen ajan sisällä lukemani kirja, jossa vakuutusetsivä seikkailee. Vaikka noiden kahden kirjojan julkaisulla oli eroa 24 vuotta, hyvin samantapainen henki molemmissa kirjoissa oli. Lisäksi eroa noilla kahdella kirjalla oli se, että tämä oli hyvä.
Vaikka Netti monessa paikassa minulle kertookin, että tämä olisi ollut huono kirja, minä tykkäsin tästä kovasti. Sama viehättävä henki tässä oli kuin niissä mustavalkoisissa rikos-elokuvissa joita tuijottelin pentuna sunnuntai-iltapäivinä telkkarista.
Lievä viattomuus, lievä kiltteys, mutta kuitenkin väkivaltaa on paljon. Päähenkilö ottaa kanssaihmisiä hengiltä jonossa eikä saa omantunnontuskia, mutta kuitenkin päähenkilöä kirvelee, kun yksi kirjan henkilöistä on hemmoteltu ja vittumainen.
Ensimmäinen koskaan lukemani Hook-kirja tämä oli. Ennakkoluuloni osoittautui kerrasta vääräksi sillä tykkäsin tästä. Sujuva, napakka ja hyvä.
Toivottavasti sarjan myöhemmätkin osat ovat yhtä hyviä. Odotan mielenkiinnolla, että otan seuraavan osan luettavakseni. Suomennos: Suomentaja on Annika Eräpuro. Onko tämä se sama Eräpuron Annika, joka nykyään on myös lastenkirjailija. Kaikenlaista, sitä.
Mutta todella hyvin hän tästä keikasta suoriutuu. Sujuvaa ja hyvää kotimaata hän sivuille on taiteillut. Väittäisin, että jos tässä olisi ollut huonompi suomennos, olisi kirja voinut hyvinkin tipahtaa pari palluraa huonommaksi.
Kansi: Jostainhan tuo kuva on rajattu, mutta varsinkin tuo etualalla oleva tupakkaa sytyttävä mies on todella hyvin toteutettu. Nuo kädet ovat todella hyvin maalattu.
Puolikas nainen yläreunassa ei taas sitten olekaan niin hyvin tehty, valitettavasti.
Sympaattinen violetti väri kannessa myös ja kyllä näemmä 80-luku oli vielä 1990 todella lähellä. Tuo logo ja kirjan nimi on siis niin 80-lukua, 80-lukua.
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää