Lee Falk: Merihevosen salaisuus (Mustanaamio # 1 (1975))
Kirja:
Ei tämä ensimmäinen kerta ollut, kun tämän kirjan luin. Ensimmäisen kerran luin tämän, kun lainasin sen luokkatoveriltani joskus yläasteelta….. noin 30 vuotta sitten. Yllättäen, tuosta lukukerrasta ei minulle ole jäänyt ensimmäistäkään mielikuvaa.
Alkuperäissarjaa julkaistiin vuosina 1972 - 1975 15 kappaletta. Suomessa vuosina 1975 - 1977 neljä kappaletta. Eikä niitäkään kronologisessa järjestyksessä. Turhaahaan tuo olisikin ollut.
Mustanaamio ei ole lähelläkään suosikkisankareitani, vaikka minulle sankarin oma lehtikin joskus 80-luvulla tuli, olin Mustanaamio-kerhon jäsen Kultaan asti. Jotenkin Mustanaamio on vain liian kiltti.
Mutta ei tämä lukukokemuksena huono ollut, oikein viehättävää, kilttiä ja suorasukaista pulp-sankarointia, olihan kirjoitusvastuussa Ron Goulart, tekijämies. Mukaan oli sotkettu natsirikolliset, maanalaiset luolat ja kammiot, jossa rikolliset rikollisuuksiaan suunnittelivat, sekä salaiset kahvat jolla sai salaovet auki. Viehkeää.
Nopea lukea, alle sata sivua viihdettä.
Kuitenkin häiritse se, että hahmot eivät itsekseen koskaan pohtineen vaan puhuivat ääneen itselleen. Luulisi moisen itsekseen höpöttelyn kiinnittävän kadulla tai vaihtoehtoisesti sitten vaanimistilanteessa kiinnittävän kanssaihmisen huomion.
Suomennos: T. Marjanen suoriutui urakastaan hyvin. Samankaltaisesti, koko perheelle sopivasti suomennettu kuin itse Mustanaamio-lehtikin. Välillä oli kuin olisi lukenut lasten kirjaa, välillä aikuisempaa. Sujuvaa kuitenkin.
Kansi: Jahas, Mustanaamiolla on tuonkin värinen kerrasto.
Sama kansi tässä on kuin alkuperäisteoksessakin, tosin siinä Mustanaamiolla on oikean värinen, tumman sininen kerrasto eikä kirjasarjan logo noin rumasti peitä kuvaa.
En ole koskaan oikein ollut tälläisten silppukansien ystävä. Kaikki kirjan elementit kuitenkin tästä kuvasta löytyvät. On seilorilakkinen arpinaama rikollinen, julmia koiria, räjähtävä huvijahti sekä kiväärillä osoitteleva nainen. Kyllä. Tuo logon alle kätkeytyvä hahmo on poninhäntäpäinen nainen. Hyvin nuo yksittäiset kuvat on toteutettu, ei siinä mitään, mutta sekava tuo kuva kuitenkin.
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää