Aylwin Lee Martin: Mustat helmet (Ilves-sarja #1 (1960))
Kirja:
Ei ihan yleisin nimi tämän kirjan kirjottajalla. Ihme kyllä, Vaasa Oy:ssä ei tämän vaikean nimen kohdalla Ilves-sarjassa mokailtu, tulevissa kirjoissa kyllä…. ehkä skarppasivat ja latoivat kirjailijan nimen kirjain kerrallaan.
Tällä kirjalla Suomessa avattiin Ilves-sarja ja taas kerran on todettava, että jos tähän kirjaan olisin silloin tutustunut, voisi olla, että olisi myöhemmin julkaistuihin Ilves-sarjan teoksiin tutustuminen ollut enemmän kuin suuren kynnyksen takana. Ei tästä kauheasti osaa pieni ihminen sanoa, ainakaan hyvää.
Tylsä, mutta tulipa kahlattua. En edes halua tietää, millaisia loput Aylwin Lee Martinin lyhyen bibliografian kirjat ovat.
Huvittavan yksityiskohtana kirjasta löytyy parilta viimeiseltä sivulta kaunokirjoituksella kirjoitettuna lista, joka on otsikoitu "12 kärjessä 12.11.-67". En tiedä, oliko tuo joku tv/radio-ohjelma, mutta kolmen kärki on: 1) Aikamiehet, Iltatuulen viesti, 2)Irwin Goodman, Ryysyranta ja 3) Tapsa Rautavaara, Vangin laulu. Lisänä on vielä lista otsikolla "Kuuntelijan 12 kärjessä" ja sama kolmikko johtaa sitä listaa. Ajankuvaa.
Suomennos: Suomentajan nimi pidetään salassa, mutta rohkenenko epäillä kustantajan vakiosuomentajan, Uolevi Maajärven olleen asialla. En osaa mitään konkreettista sanoa epäilyni perustaksi, mutta sellainen tutina jäi tästä kohtuullisen kömpelöstä lopputuloksesta. Sypressiaita kirjoitettu c:llä, päihtynyttä tyttöä kutsutaan ilmaisulla "kierteessä" ja FBI selitetään sulkeissa Valtion turvallisuuspoliisiksi.
Kansi: Todella kaunis maalaus kantena, tarinaan sopiva.
Hekumallinen nainen jolta on puku päältä lipsahtamassa ja mies kädessään suuri pistooli katselee vieressä. Ei siis ihme, että tyttö näyttää pelästyneeltä, kyllä tuollainen tykki saisi raavaammankin kaverin hiljaiseksi.
Takakannessa kuvituksena kirjan nimen mukaisesti ketju helmiä. Lähinnä tuo näyttää kyllä ihan rautaketjulta kuin helmiltä.
Hieno kansa, toinen pallo siitä. Itse tarina saa vain yhden palluran.
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää