Outsider: Ratsia pikajunassa (Horna-sarja #2 (1960))
Kirja:
 Joskus sitä vain tuntuu, että Outsiderin maine kotimaisessa kirjallisuushistoriassa on kovasti yliarvostettu. Vaikka kuinka yritän muistuttaa itseäni, että nämä ovat kymmeniä vuosia vanhoja tarinoita ja aika oli silloin toinen, mutta silti tällä kertaa ärsytti näiden lapsellisuus, yksinkertaisuus ja typeryys.
Seuraavassa lyhyet kommentit tämän kokoelman tarinoista.
- Ratsia pikajunassa: Huijari joutuu huijatuksi. Hyvällä tahdolla voin sanoa, että tunsin sympatiaa päähenkilö kohtaa, mutta loppujen lopuksi tunne oli vain "jahas".

- Minne olet pannut pääni?: "Kauhukertomus - Ei alaikäisille". "Lupaavaa", oli ensimmäinen ajatukseni, mutta jälkeenpäin "Just noin voi käydä". Kauhun tunteet olivat kyllä kaukana, mutta mielenkiinnolla luin, kuinka typerään ratkaisuun Outsider tämän kertomuksen osalta päätyy.
- Elinkautisen pako: Alussa perusteellinen vankilasta paon kuvaus jonka loppuun oli kätketty koukku. Ei kauhean innovatiivinen koukku, mutta koukku kuitenkin.
- Oikea käsi paljasti: Tämä itseasiassa oli aika nokkela tarina. Pikkuinen yksityiskohta paljasti katalan rikoksen.
- Turha numerosarja: Pankkitoimihenkilöt ovat kaikki rikollisia, laillistettuja rikollisia. Ehkä asiat olivat paremmin tarinan kirjoittamisen aikaan, mutta ei tämäkään tarina saanut sydäntä sykkimään.
- Alibi, jota ei enää ollutkaan: Jälleen, kuten Elinkautisen paossa, tämänkin tarinan lopussa oli koukku. Ja tällä kertaa jopa tunsin sympatiaa päähenkilöä kohtaa, jonka nilkkaan koukku kapsahti. Rikollinen, mutta ei noin kuitenkaan saa käydä.
- Nokkelan komisarion uhri: Miksiköhän paha saa aina palkkansa, tavalla tai toisella, Outsiderin tarinoissa. Oikea koukku olisi, että ei saisi.
- Kellastuneet käärinliinat: Oho, yliluonnollista kauhun tynkää. Muumiothan ovat aina olleet vaarallisia.
- Giljotiinimiehen kohmelo: Tarina, joka oikeuttaa tämän kokoelman olemassaolon. Tämä oli hyvä ja toimiva tarina.
- Kohtalokkaita herkkuja: Phah ja phöh. Ei näin. Toivottavasti Outsider edes sai palkan tästä tarinasta ja nauroi matkan pankkiin.
- Kärpäs-Georgen knock-out: Menneisyydessä syntynyt isäni on kertonut monasti, kuinka iso juttu Suomessa nyrkkeily oli 40, 50 ja 60 luvuilla. Joten ei ihme, että Outsider tarttui myös tuohon kuvastoon. Epäonnistuen, mutta tarttui kuitenkin.
Kansi:
 Kansi sopii todella hyvin kokoelman ensimmäiseen tarinaan. Ja kuten Horna-sarjan ensimmäisessä osassa, tässäkin on tuo kansi on rip-offattu jostain Jenkkiläisestä lähteestä.
Mutta kaikki komean kannen osa-alueet ovat kohdallaan. Tuimia miehiä komeissa hatuissa ja pitkissä takeissa, toisella jopa tupakki suussa. Hätääntynyt kurvikas punapää karkuteillä laukkua puristaen. Hieno kuva, kerrassaan loistava. Yksi pallura siitä lisää.

Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää