Carter Brown: Uhkapelurin panos (Carter Brown #6 (1959))
Kirja:
 Olin kokonaan unohtanut, kuinka hyvä, sujuva, mielenkiintoinen ja hyvä Carter Brown on parhaimmillaan.
Hyvin varhainen teoshan tämä mieheltä on, alunperin vuodelta 1955. Eli melko tuoreena tämä saatiin suomeksi. Ulkomailla tämä tosin julkaistiin vielä toistamiseenkin ja sillä kertaa nimellä "Million dollar babe" joka sopii tähän teokseen todella hyvin. No, sopiihan tämäkin, mikä tämän suomennoksen versiolla oli.
Ensimmäinen Mike Farrell kirja tämä oli, minkä luin. Niitä on olemassa ainakin yksi lisää, "The Scarlet Flush" joka on myös suomennettu tässä Valpas-Mainoksen sarjassa numerolla 75. Saa nähdä, jossain välissä, onko se yhtä hyvä kuin tämä.
Mutta, hyvä tämä oli. Todella hyvä. Vauhdikas, nokkela, täynnä näsäviisasta sarkasmia ja uhkeita naisia. Päähenkilö on mielenkiintoinen, koska alussa vaikuttaa lähinnä pikku nilkiltä, mutta aikaa myöden Farrelista kuoriutuu melkein yksityisetsivä eli sankari. Ainakin mies päättä tehdä "oikein".
Kiva tätä oli lukea, nautin.
Suomennos: Eipä kerrota, kuka suomensi. Ujoa. Ja ihan turhaan. Tämä taitaa olla yksi parhaista suomennoksista, mitä olen tuolta 50-luvun kirjoista lukenut. Vähän tietty mukana on vanhuuksia (vaatteista smokki on smoking), mutta ei mitenkään häiritsevästi. Vähällä nykyaikaistamisella kirjasta saisi ihan toimivan tähän päivään. En tosin sano, etteikö se toiminut näinkin.
Kansi: Alkuperäinen kansi käytetty täysin 1:1. Kaikki on samoilla kohdilla kuin alkuperäisessä kirjassa ja kuvakin osuu maaliin täydellisesti. On pelimerkkiä, tupakkaa ja kaunis blondi. Toimivaa ja osuvaa, hyvä.
Takakannessa sitten ylistetään oikein kunnolla kirjan hyvyyttä. "Kuin minua varten!", "Jymymenestys ulkomailla - niin myös Suomessa". Alareunassa on kolme kolikkoa, jotka katsoin ensin olevan vanhoja kunnon 50 pennin kolikoita, mutta ovatkin 50 markan kolikoita. Ja mikä ettei, kirjahan maksoi 150 markkaa. Takakannessa on myös kohtalaisen mystinen lyhenne: "CARTER BROWN-SARJAN sal-pol-kirjat ovat...." Sal-pol-kirjat?
Minä sanon: 
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää