Warren Murphy: Surullisen miehen testamentti (Trace 1 (1986))
Kirja: Warren Murphy on yksi niistä kirjailijoista joita arvosta kovin, ihan vain jo sen perusteella, että mies oli puolikas siitä tiimistä joka aikoinaan loi Remon. Ja vaikka Murphy on näihin päiviin asti ollut varsin aktiivinen kirjailija, on tämä Trace sarja ainoa, jota häneltä on suomennettu.
Sinänsä sääli, sillä nämä ovat hyviä. Tai kuten Bob Napier Mystery & Detective Monthlystä sanoo: "Warren Murphy's Trace novels are the funniest mysteries ever written. Period." Ei tuohon voi kuin yhtyä.
Vakuutustutkija Devlin Tracyllä on taatusti yksi dekkarikirjallisuuden terävimmistä kielistä ja pahin riippuvuus nauhalle saneluun, unohtamatta miehen Finlandia vodkan ja tupakan suurta kulutusta. Taikka osa-aika huora tyttöystävää jota kaikesta huolimatta Tracy rakastaa.
Mutta varsinkin tuo ûber-terävä kieli tekee kirjoista todella hykerryttävää luettavaa. Nykypäivän vastineena Tracelle tulee mieleen House.
Lisäksi kerronta on hyvin terävää ja pitää juonen koko ajan liikkeellä eikä Trace vain haahuile paikasta toiseen törmäilemässä johtolankoihin kuten monet kolleegansa.
Ei täydellinen, mutta oikein hyvä.
Toinen painoskin tästä kirjsta on otettu, Kuukauden super action sarjan numerona 4. Tietysti kaikkien taiteen sääntöjen mukaan eri kannella ilman mainintaa, että kyseessä on toinen painos.
Suomennos: "Naurukannustaja"! Alkuperäinen ilmaisu taisi olla cheerleader. Mutta ihan sujuvaa tekstiä Sarkkila on tuottanut. Tuon lisäksi. "Naurukannustaja". Hah.
Kansi: Johan on logoon väri valittu. Kai tuo jonkun mielestä oli hyvä idea. Paremmkin tuohon kannessa olevaan lasiin olisi sopinut väritön neste vihjeenä Tracen himosta Finlandia vodkaan. Tuo näyttää lähinnä viskiltä.
Aika tylsä kansi kaiken kaikkiaan.
Kannessa on myös pinkillä painettu mainos kirjan voittamasta Edgar-palkinnosta. Ei muuten voittanu. Vuonna 1984 jolloin tämä teos oli ehdolla voittaja oli Margaret Tracy "Mrs. White".
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää