KirjallisuusPäivityksetArviotLinkitYhteydenototKiitos

#ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ

A. A. Fair: Uhkapeliä (Tikari-kirjat #1 (1965))
Kirja:
En ole tutkinut asiaa sen enempää, eli en tiedä, onko tämä varhaisin Donald Lam / Bertha Cool-kirja, mitä Suomessa on julkaistu, mutta tämä on varhaisin, mitä minulta löytyy. Mielenkiintoista olisi kyllä lukea nuo kolme tätä edeltänyttäkin kirjaa, sillä jonkin verran viittauksia niihin tästä kirjasta löytyi ja ottaen huomioon myös sen, että pidin tästä kirjasta todella paljon.
En ollut ennen tätä lukenut yhtään kirjaa, jonka Erle Stanley Gardner kirjoitti salanimellään A. A. Fair joten Lam / Cool oli täysin uusi tuttavuus. Mielenkiintoista kyllä, tuota salanimen käyttöä ei ainakaan tässä kotimaisessa julkaisussa pahemmin peitelty. Ilmeisesti Gardner oli ns. kova nimi vuonna 1965 Suomessa, kun asia noin näkyvästi tuotiin julki.
Sujuva kertomus, paljon hyvää ja toimivaa vuoropuhelua, juoni joka piti otteessaan ja piti otteessaan ihan loppuun asti. Sekä paras ikinä lukemani kuvaus erämaaelämästä, jota olen ikinä lukenut. Kuvattu ruokailua myöten niin hyvin, että minunkin alkoi tekemään mieli lähteä istumaan autiomaan reunalla ja syömään spriikeittimellä valmistettuja papuja.
Kirjan nimiölehdeltä käy ilmi, että aivan kaikki ei Suomessa noussut, kun Euroihin siirryttiin. Maksoin kirjasta Euron ja yläkulmassa on ylipyyhittynä hinta "8.-". Lisäksi kirjan alkusivuilta löytyy kuulakärkikynällä kirjoitettuna nimi "Halide Gügengil". Mystistä.
Suomennos: Viihdekirjoilla oli hyviä suomentajia ja mielestäni tämänkin suomentanut Heikki Suikkanen oli yksi niistä parhaimmista. Aika on syönyt muutamia ilmaisuja, mutta ei se haitannut.
Kansi: Nopealla vilkaisulla väittäisin, että kansi on mestari McGinnisin käsialaa, mutta minua etevämmät ja enemmän asiaan perehtyneet eivät tunnista bibliografioissaan tuota McGinnisin työksi, joten…. sanotaan sitten, ettei ole.
Kaunis nainen tupakalla jättimäisen tikkataulun edessä, jossa yksi tikka on napa…. eh…. viidessäkympissä. Kaunis kuva, ennen osattiin niin hyvin naisten kuvaaminen.
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää