KirjallisuusPäivityksetArviotLinkitYhteydenototKiitos

#ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ

Peter Cheyney: Myrkkykukka (Salama-sarja #44 (1958))
Kirja:
Näemmä tähän kirjaan tehtyä suomennosta käytettiin toisessa painoksessa. Turhahan se on kieltä päivittää kun kerran on jo siitä maksettu.
Siihen nähden kuinka tunnettu Peter Cheyney on ja kuinka paljon miehen kirjoja edelleen julkaistaan uudelleen ja uudelleen, niin kyllä miehen kirjat ovat huonoja.
Alussa kertoja-minä Caution on ihan hauskaa, jutustelevaa egoistista kerrontaa, mutta hyvin pian se alkaa ärsyttämään. Ja pian sen jälkeen kerronta alkaa suorastaan ärsyttämään. Yksinkertainen juoni joka vie Lemmyn viskipaukun luota toiselle (Lemmy taitaa olla kaikista pahasti alkoholisoituneista etsivistä pahiten alkoholisoitunut ("Tule heti aamusta lasilliselle") joka tässäkin kirjassa löytää aina pullon josta ottaa neuvoa-antavan. Ilmeisesti moinen naukkailu silti on se, joka naisia Lemmyssä miellyttää, sillä myöskin sillä saralla miehellä käy ns. flaxi.
Mutta tylsää luettavaa vaikka kunnioitettavasti USA-tyylistä hard-boiledia brittiläinen Cheyney kirjoittaa.
Suomennos: Gummeruksessa on aina panostettu laatuun ja sen näkee myös suomennoksissa. Hyvää kieltä, parit ajankuvaan sopivat hupsuudet ("rabbi" on suomennettu muotoon "rabbiini" ja ilmaisun "naapuri" käyttäminen vähän jokaisesta vastaan tulevasta ihmisestä)
Kansi: Salama-sarjan kirjoissa oli ärsyttävä tapa painaa kirjasarjan numero takakanteen, jolloin kirjojen laittaminen hyllyyn järjestykseen oli pikkaisen vaikeaa, kun jokainen kirja piti erikseen tarkistaa takakannesta. Kaikenlisäksi pahimmillaan numero oli painettu takakanteen niin vaalealla keltaisella, että siitä ei saa edes kunnolla selvää. Vähän kuten tässä.
Kantena on maalaus, joka sopii kirjan tapahtumiin todella hyvin. Hahmot ovat tosin pikkaisen jäykkiä ja honteloita. Tummasävyisen kuvan taiteilija on tuntematon, mutta jos joku hänen identiteetin tietään, saa jakaa tietonsa koko maailman kanssa.
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää