Karl-Herbert Scheer: Kauhun hetkiä kuussa (Perry Rhodan #1 (1975))
Kirja:
Perry Rhodan on yksi näistä Saksassa luoduista viikottain ilmestyvistä lukulehdistä, kuten Jerry Cotton ja Cliff Corner.
Suomessa sarja jaksoi 16 lehteä, saksassa ollaan tänään 27.1.2007 menossa päälle 2300. Eikä vain yhdessä sarjassa eli sikäläisten Rhodanien yhteismäärä lienee…. monta.
Kunnioitettavaa on, että poiketen melkein kaikista Suomessa julkaistuista sarjoista, tätä julkaistiin uskollisesti alkuperäisessä numerojärjestyksessä. Hienoa toimintaa. Uskaliasta toimintaa taas edustaa se, että tätä yritettiin julkaista samaan tahtiin kuin Jerry Cottonia eli joka toinen viikko.
Sarjan korkkaavan teoksen on kirjoittanut sarjan isä Karl-Herbert Scheer. Ilmeisesti johonkin hermoon Scheer tällä osui, kun vieläkin uskollisesti tätä julkaistaan, mutta kyllä aikasta lailla aika tästä on nyt luettuna hurahtanut ohitse. Muistiinpanojeni mukaan lukaisin tämän ekan kerran vuonna 1990, mutta mitään mielikuvaa tämä ei muistilokeroihin ole jättänyt siitä lukukerrasta.
Kuuhun hurautetaan, pikkaisen pelottaa sankareitamme siellä mutta kuitenkin tekevät sankartekoja siellä ja tuovat maahan muukalaisteknologiaa ja perustavat sen avulla oman valtion joka aikoo pelastaa ihmiskunnan ydintuholta. "Majuri Perry Rhodania ei enää ollut. Oli vain ihminen ja tiedemies Perry Rhodan." kertoo Scheer meille lopuksi.
Hassua pseudotiedettä vuodelta 1961 lukuisten alaviitteiden muodossa, melkein uskoin kaiken mitä lehdessä tapahtui. Mukavaa vanhahtavuutta, viattomuutta. Pani kyllä haluamaan lukea pian tuon numeron kaksi.
Unohtamatta hyviä sloganeita: "Perry Rhodan ei polta tupakkaa!".
Suomennos: Renne Nikupaavola on suomentajien ehdotonta aatelia, tasavahvaa työtä vuodesta toiseen ja melkein millä tahansa kielellä. Ainakin italiaa (mm. Tex Willer), saksa (mm. Jerry Cotton) ja englanti (mm. Johnny Liddell) taipuu herralta kuin tyhjää vain. Sankari.
Kansi: Tämä ykkönen taitaa olla ainoa Suomessa julkaistuista Rhodaneista, jonka kantta Johnny Bruck ei maalannut, kaikki muut ovat miehen käsialaa. Iso käsi tuo taivaalta brenikan jossa atomin kuva ja mystisessä maisemassa kulkevat avaruushenkilöt kohti tuntematonta. Toimii. Koko homman kruunaa suomalaisten itse kehittämä tyylikäs seitsenkymmen luvun mallinen sateenkaarilogo. Miehekästä.
Takansi mainitsee vielä, että "Perry Rhodan uusi fantastinen tajunnan räjäyttäjä" ja "Löydä huominen jo tänään". Ennen oli niin paljon paremmin.
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää