KirjallisuusPäivityksetArviotLinkitYhteydenototKiitos

#ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ

Harry Whittington: Kuolema vierailulla (Pantteri-kirjat #4 (1955))
Kirja:
Olavi Eerola on kauniilla kaunokirjoituksella kirjoittanut nimensä tämän kirjan nimiölehdelle vuonna 1956. Lieneeköhän Olavi edes elossa tänä päivänä?
Tämä on toinen Whittingtonin kirja, jonka luin hyvin lyhyen ajan sisällä. Tällä kirjalla tuli kertaheitolla todistettua huhut, että Whittington on ns. kova tekijä näillä kioskikirjallisuusmarkkinoilla. Tämä oli kerrassaan loistava. Ilmeisesti edellinen lukemani Whittington vain kärsi Vaasa Oy:n lyhentelystä.
Synkkä, sujuva, vauhdikas ja katkera. Siinä adjektiivit, jotka tulivat mieleen tästä kirjasta. Eikä yksikään niistä ole sellainen, joka minut saisi nyrpistämään nenääni. Mutta kuten sanoin, tämä oli hyvä, todella hyvä. Niin hyvä, että oikein yllätyin, kuinka hyvä tämä oli. Uskaltaako sanoa, että unohdettu klassikko?
Suomennos: Tuntemattomaksi jää tämänkin kirjan suomentaja ja todella hyvin tässä kirjassa tulee ilmi, että ei viiskytä-luvulla ihan kunnolla tunnettu englanninkieltä saatika sen ilmaisuja. Mutta kyllä ne ajankuvan lipeävät, kun kirjassa käytetään ilmaisuja kuten "Minä tyydyn sexiin", "yltyleensä", "vaunu", "wiskiä", "puhelinhytti", "…… enkö sanonut, että ette saa ampua? (kysymyksessä oli valokuvaus)" tai "he-mies".
Lisäksi suomennokseen oli ilmestynyt parikin sellaista sanaa, jota ennen tätä en ole kuullut, kuten mm. "klaffaamaan". Oikeastaan aika viehättävää. Tiedä sitten onko tuo sana muinaista stadin slangia. Isäni on kyllästänyt minut hyvin standin-slangi-pakinoilla, mutta ei kyllä heti tule mieleen. Pitänee muistaa kysyä jahka hän on tämän lukenut.
Kansi: Kirjan tarinaan todella sopiva kansi josta tosin häveliäs kansitaiteilija on jättänyt pois veren ja raa'an hakkaamisen jäljet, jolla päähenkilön vaimo oli hengiltä otettu. Kauniisti maalattu johon tuo nänni kyllä näyttää lähinnä jälkikäteen lisätyltä. Olisi tuo kuva toiminut ilman sitäkin hyvin.
Alareunassa sinisellä palkilla sarjani nimi: "Pantteri kirja" ja vieressä sarjan logo, jossa lukee "Pantteri kirjat" ja lähinnä nyt tapiirin näköinen eläin. Ei tuo kissaeläin kumminkaan ole.
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää