Ed McBain: Kuolema kytälle (87. Piiri (1973))
Kirja: Tämä on ensimmäinen kirja Ed McBainin 87. piiri-saagassa joka loppu peleissä oli yli 50 kirjaa pitkä. Jo tässä kirjassa on selvästi käsillä ne kaikki elementit jotka tekivät sarjasta yhden kaikkein aikojen vaikutusvaltaisimmista poliisisarjoista. Kuten jo joskus aikoinaan Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä otsikoitiin: "Isolassa haisee oikeasti", niin myös tässä. Likaista, hikistä ja raadollista. Pikkutarkkaa poliisityön kuvaamista isomman yhteisön silmin, helppoa nähdä, miksi mm. Hill Street Blues otti tästä vahvoja vaikutteita.
Teoksessa tutustutaan kaikkiin heihin, ketkä tulivat minulle niin rakkaiksi myöhempienkin teosten myötä. Carella, Teddy, Kling…. Kaikki he tekevät ensiesiintymisensä tässä. Tuttu Isolan kaupunki monine osineen esitellään, vuokrakasarmit, kuumat kesät ja nuhjuinen 87. piirin murharyhmän huone. Toimii, saatana.
Jo tässä McBain kirjoittaa niin mukaansa tempaavasti, että vaikea oli jättää kirjaa kesken esim. nukkumisen takia ja myöhemmissä sarjan kirjoissa tuo taito hioutui kokoajan paremmaksi. Innoissani tätä luin ja sen mukana elin. Parhautta, parhautta potensiin monta.
Suomennos: Jos oikein tarkkoja ollaan, niin en tätä versiota lukenut vaan kirjan ensimmäisen suomennoksen Ilves-sarjasta. Sen takana oli Uolevi Maajärvi, jonka suomennoksissa enemmän keskityttiin lyhentämiseen kuin itse suomentamiseen.
Tämä versio on Kalevi Nyytäjän ja merkintöjeni mukaan olen lukenut vuonna -90. Näitä suomennoksia pidetään varhaisten 87. piiri kirjojen suomennoksista parhaimpina. Paha sanoa. Tämön suomennoksen lukemisesta on niin kauan, että yksityiskohdat paremmuudesta ovat kadonneet vuosien saatossa pienestä mielestäni.
Selkeää kuitenkin on ja sieltä täältä suoritetulla vertailulla vielä selvempää, että Vaasa Oyn versio kirjasta on lyhennytty jonnin verran. Virke sieltä, toinen tuolta ja voila. Lyhennelmä.
Parempi tämän kirjan nimi on suomennettuna kuin Maajärven kehittämä "Askeleet kadulla". "Cope Hater" taipuu muotoon "Kuolema kytälle" aika helposti.
Kansi: Aikamoista James Bondien alkuteksteistä vaikutteita ottavaa taidetta tämä kansi on. Käsi jossa Luger ja käteen heijastuu nainen joka huutaa.
Taidetta. Vaasa Oy:n kansi on parempi.
Kivan näköisen logon ovat kuitenkin rakentaneet tälle sarjalle. Virkalätkän muotinen kuvio, jossa sarjan nimi. Kiva.
Ei tälläkään kannella ole mitään tekemistä sisällön kanssa.
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää