KirjallisuusPäivityksetArviotLinkitYhteydenototKiitos

#ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ

Ralph Hayes: Verinen maanantai (Marlowe #1 (1983))
Kirja:
Ilmeisesti mies nimeltä Ralph Hayes on oikeasti ollut olemassa. Niinkin luotettavasta lähde kuin internet, löysin tiedon, että Hayes on syntynyt vuonna 1927 ja palveli ilmavoimissa 1945-1947. Palveluksensa jälkeen hän opiskeli lakia ja aloitti uran vakuutuslakimiehenä. 1969 Hayes jätti lakimiehen uran alkaessaan freelance kirjailijaksi kirjoittaen useita mm. matkaoppaita sekä teoksia useisiin länkkäri- ja jännityssarjoihin, kuten Nick Carteriin Lisäksi häneltä on syntynyt ihan originaaleja, omia sarjojakin. Kuten tämä Marlowe.
Suomessa julkaistut Marlowet ovat keskimääräistä mystisempää touhua.
1) Alkuperäiseltä nimeltään sarja on "Agent for Cominsec".
2) Alkuperäisessä sarjassa päähenkilön nimi oli Taggart eikä Marlowe.
3) Sarjaa julkaistiin 6 osaa vuosina 1974-1975. Kaikki alkuperäiset kuusi osaa olivat Ralph Hayesin kynänjälkeä. Näin väittävät myös suomalaisten laitosten kannet. Totuus kuitenkin on, että vain kolme ensimmäistä Suomessa julkaistua Marlowea on Hayesin kynäilemiä, loput kolme Kari Nenosen.
Luonnollisesti Suomessa tietenkään julkaistu osia 1-3 vaan osat 1, 4 ja 6. En ole vielä kuitenkaan lukenut noita Nenosia, mutta epäilen, etteivät ne ihan Marlowe/Taggart/Cominsec kaanoniin kuulu.
Viihdyttävää väkivalta/agenttiseikkailua arvoituksellisissa maailmakolkissa tämä oli. Kylmää sotaa, kylmää väkivaltaa ja kylmiä ihmiskohtaloita. Ihmishenki on halpa ja Marlowe ei pysähdy pohtimaan tekojensa seurauksia eivätkä teot pahemmin Marlowen pääkoppaa rasita.
Sitä kyllä voi pitää surullisena, että jo kirjan kirjoittamisen aikoihin uhkana pidettiin arabiterroristeja. Niin vähän, niin surullisen vähän on kolmessakymmenessä vuodessa mikään muuttunut.
Ihan pätevä sarjan avaus tämä oli. Ei tehnyt mieli jättää kesken.
Suomennos: Haveri Heikki tämänkin on suomentanut. Eikä Heikiltä edes osaa odottaa huonoa jälkeä.
Kansi: Kansi on alkuperäisestä kirjasarjasta. Tosin sarjan osasta kolme (Turkish Mafia Conspiracy). AfC-sarjan ensimmäisen kirjan kantta en löytänyt tähän hätään, että olisin päässyt vertaamaan.
Kyllä maisemaltaan tämäkin kansi kuvaa tämän kirjan tarinaa. Pohjois-Afrikkalainen rakennus, jonka yllä jättiläiskokoinen Marlowe häälyy ison Parabelumin kanssa.
Ei sille mitään voi, minua tuommoiset maalaukset miellyttävät.
Muutenkin kansi on oikein tasapainoinen, kun yläreunassa on tuo palkki jossa on sarjan nimi, koodi ja osan numero. Ennen osattiin aina välillä niin hyvin.
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää