Outsider (oikea nimi: Aarne Haapakoski): Iki-Moto manaa henkiä (Pekka Lipposen seikkailuja #5 (1957))
Kirja:
Mihinköhän mulla on tästä numerosta takakansi hävinnyt?
Olen sanonut sen ennenkin ja sanon sen taas. Minusta Pekka Lipponen on hahmona lähinnä ärsyttävä. Änkyttävä, murteella puhuva, söheltävä, ylitörikas mulkku tulee lähinnä miehestä mieleen. Enemmän pidän Kalle-Kustaa Korkista joka tässäkin numerossa vilahtaa mukana, lähinnä pelastamassa päivän. Mutta ymmärrän kyllä Lipposen suosion kanssa kansalaisteni keskuudessa. Onhan siinä jotain viehätystä, että sankarina on itse rikastunut mies, joka pääsee matkustelemaan ympäri maailmaa ja tutustumaan (sen aikaisiin) julkimoihin (tässä numerossa Armi Kuuselan rakkaus, Gil Hilarion).
Sujuvaa, tämän päivän mittapuulla poikakirjamaista seikkailuja Haapakoski kirjoitti. Vauhdikkaasti, mutta naivisti tilanteet seuraavat toisiaan eikä missään vaiheessa pysähdytä oikeastaan edes hengähtämään. Todellista viihdettä.
En ollut tajunnutkaan tai sitten en vain muistanut, että Pekka Lipposissa oli sisäsivuilla piirroksia jotka kuvittivat tarinaa. Yksinkertaiset viivapiirrokset vain lisäsivät poikakirjamaista tunnelmaa. Tosin joku tämän numeron aikaisemmista omistajista oli jokaisen viivapiirroksen sinisellä kuulakärkikynällä uudestaan piirtänyt. Tarkasti seurannut viivapiirroksien viivoja. Ilmeisesti opetellut piirtämään.
Kannessa ovat kahdella eri käsialalla kirjoitettuna nimet "Risto Saarinen" ja "Keijo Rantakaalio". Kumpikohan vai olikohan kumpikaan tuo piirtäjä ja missä miehet ovat nykyään? Keijon pikkaisen tarkempi osoite selviää viimeisellä sivulla olevasta vanhojen numeroiden tilauskupongista, johon mies on kirjoittanut osotteekseen Vesivehmaa ja tilaavansa kaikkia varhaisempia numeroita 10 kappaletta.
Ensimmäiselle sisäkannelle on painettu kiusoittelevasti neljän ensimmäisen Lipposen kannet. Kovana keräilijänä ei voi kuin ajatella: "Nuo kun saisi".
Kansi: Kenelläkään ei tunnu olevan tietoa kansitaiteilijasta. Taitaa ko. taitelijan nimi jäädä ikuiseksi arvoitukseksi. Sääli, sillä aina silloin tällöin Lipposten kannet ovat ihan mainioita. Kuten tässä. Tosin, jos kyseessä on ns. seikkailusarja, on tuo kuva aika poikakirjamainen uhkaavine alkuasukkaineen.
Ja onhan tuo kannen lay-out klassikko. Ja silmää miellyttävä.
Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää