KirjallisuusPäivityksetArviotLinkitYhteydenototKiitos

#ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ

Dashiell Hammett: Maltan haukka (Lepakko-sarja #1 (1955))
Kirja:
Tiedän, että tämä kirja on klassikko ja jo pelkästään se saa epäilevän mieleni vastahakoiseksi lukemaan tätä. Klassikot tuntuvat aina olevan yliarvostettuja ja vain harvoin maineensa veroisia.
Mutta kuitenkin tiedostan, että tämä on Sam Spade kirja ja Sam Spade on kova jätkä sekä ihailemieni kovaksi keitettyjen yksityisetsivien mallikuva. Siltikin epäilin vaikka pidänkin Hammettin kirjoittamista Agentti X9 tarinoista.
Ehkä tästä kirjasta voi vetää yhteneväisyyksiä, miksi Amerikka ja Amerikkalaiset ovat tällä hetkellä niin perseellään kuin on. Ehkä tämä 90 vuotta sitten julkaistu kirja on yksi, mitä käyttävät manuaalina miten asioita hoidetaan. Väkivallalla ja mörisemällä ja toivoen, että asiat osuvat kohdalleen. Ei ehkä ole asiallista yrittää analysoida liki vuosisata sitten julkaistua teosta nykypäivän standardein, mutta en osaa olla sitä tekemättäkään.
Ei herättänyt jännitystä, pitkästystä enemmänkin. En saanut välittämisen tunteita, miten kirjan hahmoille käy. Mutta oli siinä muutamat tehokkaat kohtaukset, mutta aika tylsä tämä kokonaisuutena oli.
Olisikohan tämä toiminut paremmin jos sen olisi lukenut alkuperäisessä Black Mask jatkokertomus muodossa. Eikä tämän jälkeen tee yhtään mieli nähdä tähän perustuvaa elokuvaakaan.
Suomennos: Vähän vanhahtavan oloinen, mutta toisaalta, vanhahtavaa taisi olla alkuperäinen kielikin. Ei tässä mitään hymyilyttäviä hölmöyksiä ollut.
Kansi: Toivo Fahlenius maalasi kanteen naisen, jonka kulmakarvat ovat aikaansa edellä. Nykypäivänä tuollaisia pelottavia kulmakarvoja näkee paljon.
Iso naisen pää ja pieni palava laiva. Siinä on kiteytettynä koko kirja. Ihan en kyllä ymmärrä, millä logiikalla tuo katkelma kirjasta on tuohon kanteen valittu.
"Aikamme parhaita jännitysromaaneja" lukee takakannessa. Tarkoittaako se, että tässä sarjassa nyt sitten on julkaistu Top 10?
Enemmän pidän kyllä Fahleniuksen maalaamista matkamainoksista.
Minä sanon:

Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää