KirjallisuusPäivityksetArviotLinkitYhteydenototKiitos

#ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÄÖ

John Drummond (oikea nimi: John Newton Chance): Murha kummitustalossa (Salapoliisi Sexton Blaken seikkailuja #1 (1952))
Kirja: Sexton Blake, tuo köyhän miehen Sherlock Holmes, jota julkaistiin kuitenkin huomattavasti enemmän kuin Holmesia. Ja hyvä niin, sillä pääsääntöisesti miellyttävää perusenglantilaista dekkarointia Blaket ovat. Ja varsin antaumuksella niitä myös suomennettiin, vaikka ei tietentään ihan samassa järjestyksessä kuin englannissa.
Tämä on tällä hetkellä varhaisin minulta löytyvä Blake vaikka Kolmio-Kirjan Blakeista löytyy ainakin yksi joka on vielä varhaisempaa salapoliisointia kuin tämä.
Mielenkiintoiseen ympäristöön tämä sijoittuu, pikkaisen toisen maailman sodan jälkeen, pommitusten jäljet näkyvät vielä kaikkialla. Sortuneita taloja näkyy ja sodan arvet ja traumatkin vielä löytyvät. Toimivaa ajankuvaa.
Kovasti kirjailija yrittää saada aikaan jännitystä ja vielä kovemmin kauhun hetkiä käyttäessään hyväksi murhatalosta löytyviä salakäytäviä, mutta ainakin nykypäivän mittapuiden mukaan pikkaisen kiville tuo karahtaa. Tai sitten asiaan vaikutti se, että luin tätä lämpimänä syyskesän päivänä Hyde Parkissa kahvin ohessa. Toisaalta, tuo ympäristö tuntui niin oikealta tällä teokselle lueskella.
Kyllä. Mikä ettei. Lue toki vaikka minä en rakastunutkaan.
Suomennos: Vanhahtavaa Suomea Linus tuottaa, mutta se on anteeksi annettavaa, onhan suomennos tehty vuonna 1952. Mutta ei kuitenkaan tökkivää tai tönkköä käännöstyötä, ihan sujuvaa ja jouhevaa.
Kansi: Alkuperäistä kantta mukaillen Hauhion Ami tämän kannen maalasi.
Samaa alkuperäiskansien mukailua jatkettiin likimain koko Blaken Suomalaisen historian ajan aina siihen asti kunnes otettiin käyttöön Jerry Cottonmainen valokuvakansi.

Ja mikä ettei, hyvin nuo mukaelmat toimivat varsinkin kun tekijänä on Hauhion kaltainen tekijämies.
Hieno maalaus, pelkästään tuolle kannelle yksi pallo tulee antaa.
Minä sanon:

Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää